KONDITION

Att konditionsträna regelbundet är en av grunderna till god hälsa!

När du tränar kondition så förbättras kroppens syreupptagningsförmåga och uthållighet. Konditionsträning är även bra för hjärtat, ämnesomsättningen, humöret och för att uppnå viktminskning genom den fettreducering som kontinuerlig träning ger.

Som med all träning är det bättre att göra någonting än ingenting alls, all typ av motion skapar på sikt välmående för kroppen, psyket och sinnet. Försök att röra dig så mycket som möjligt, gå eller cykla när det finns tillfälle, ställ bilen, ta trapporna istället för hissen. Att börja med konditionsträning för att man tycker det är kul är optimalt för då får man hälsan på köpet. Så börja träna och skapa en harmonisk helhet i ditt liv ...

Konditionsträning kan utföras på många olika sätt. Det finns ett antal olika konditionsidrotter som du kan utföra. Du kan välja löpning, träna spinning, aerobics, Zumba, olika kampsporter, innebandy eller någon annan sport. Om du är helt otränad kan du med fördel börja med korta raska promenader för att successivt öka promenadtakten ytterligare. Stavgång är en annan populär form av träning som är lätt att ta till sig. Det är bara att testa dig fram och försöka hitta den träningsform som passar dig bäst. All sorters fysisk träning är till nytta för din hälsa.

Börja alltid träna i lugnt tempo om du är otränad, öka därefter träningen successivt.

Försök hitta den personliga träningsform som passa just dig.

Träning ska vara kul!


När du börjat känna sin kropp så väl att du vet vad den klarar av träningsmässigt kan du försöka stegvis öka din träningsdos. Nu kan du testa och försöka hitta den konditionsidrott och träningsform som passar dig bäst. Den som helt enkelt är lättast att utföra, som är roligast och dessutom ger mest personlig nytta.

Att tänka på

checkbox_blue_small.jpg

Konditionsträning är bl.a. bra för blodcirkulationen, sänker blodtrycket, stärker hjärtat, ökar ämnesomsättningen, är fettförbrännande, ökar styrkan i leder, motverkar depressioner m.fl.

checkbox_blue_small.jpg

Du kan med fördel blanda kort högintensivträning eller intervallträning med lång lågintensivträning mellan olika träningstillfällen eller ännu mer effektivt under samma träningspass. Exempelvis promenera i rask takt för att göra snabbare rusher emellanåt.

checkbox_blue_small.jpg

Vid konditionsträning ökar kroppen produktionen av måbra-hormonerna dopaminserotonin och endorfiner.

checkbox_blue_small.jpg

Ät en allsidig kost, ät inte för mycket tung mat för nära på ett träningspass. Ät gärna något lätt efter ett träningspass inom någon halvtimme, snabba kolhydrater kan då fungera bra, exempelvis ett par bananer. Är sen huvudmåltiden när du kommer hem, för att hjälpa kroppen att bygga upp sig igen.. Ät överlag en näringsriktig och balanserad kost.

checkbox_blue_small.jpg

Träningstips! om du exempelvis löper 3 gånger i veckan, löp då varannan dag och vila dagarna däremellan eller träna styrketräning eller någon annan träningstyp dessa dagar som aktiverar andra muskler. Se även till att hoppa över träningen i emellanåt för att få bättre återhämtning, dvs. lär dig känna efter hur din kropp känns.

checkbox_blue_small.jpg

 

 
 
 
 

 

Kontakt